DOLAR 39,9052 EURO 46,9246 STERLİN 54,8720 GRAM ALTIN 4.228,45 BIST 100 9.404,89 BITCOIN $107.566
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo Arama

HABERLER

DSÖ alkol ve sigaraya yüzde 50 vergi zammı istedi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şekerli içecekler, içki ve tütün ürünlerinde tüketimi azaltmak amacıyla yüzde 50 vergi zammı istedi.

Giriş: 03.07.2025 09:54
Paylaş
DSÖ alkol ve sigaraya yüzde 50 vergi zammı istedi


DW Türkçe’nin aktardığına göre DSÖ, zammın 10 yıl boyunca her ülkede uygulanmasını istiyor. Söz konusu adım, DSÖ’nün kronik halk sağlığı sorunlarıyla mücadele etmek ve hükümetlerin sağlık bütçelerini güçlendirmek amacıyla alınan ‘günah vergilerine’ şimdiye kadar verdiği en güçlü destek.

Örgüt ilk defa bu üç ürün için aynı anda zam talep etti.

1 TRİLYON DOLAR GELİR BEKLENİYOR

Kuruluşun ’35’e kadar üç’ sloganını yakıştırdığı girişim, 2035’e kadar üç üründe fiyat artışlarını öngörüyor ve bu vergi girişiminin 2035’e kadar 1 trilyon dolar gelir getirebileceği düşünülüyor.

Örgüt önümüzdeki aylarda ultra işlenmiş gıdaların tanımını netleştirdikten sonra bu ürünlere daha kapsamlı vergilendirme önerilerini de değerlendirecek. Yapılması beklenen vergi artışlarına sektörden ciddi bir direnç de bekleniyor.

Yetkililer 2012 ila 2022’de 140’a yakın ülkede tütün fiyatlarının ortalama yüzde 50’den fazla arttığını açıkladı.

DSÖ’nün vergi girişimi, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından da destekleniyor.

Program, bu alanda adım atmak isteyen ülkelere destek de sağlayacak.

Yorumlar

Haber Arama