DOLAR 39,9052 EURO 46,9246 STERLİN 54,8720 GRAM ALTIN 4.228,45 BIST 100 9.404,89 BITCOIN $107.566
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo Arama

HABERLER

PKK silah bırakma sürecini başlattı

Örgüte yakın Medya Haber’in aktardığına göre Dukan ilçesindeki Casene mağarasında yapılan silah bırakma törenine 30 PKK’lı katıldı. Törene PKK yöneticisi Bese Hozat da katıldı.

Giriş: 11.07.2025 13:01 | Güncelleme: 11.07.2025 13:20
Paylaş
PKK silah bırakma sürecini başlattı

Bir grup terör örgütü PKK üyesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye'nin Dukan ilçesinde düzenlenen törenle silah bıraktı. Kendilerini ''Barış ve Demokratik Toplum Grubu'' olarak adlandıran silah bırakan terör örgütü üyeleri yaptıkları açıklamada, silahları özgür iradeleriyle imha ettiklerine dikkati çekerek, ''Önder Abdullah Öcalan’ın 'Silahın değil, siyasetin ve toplumsal barışın gücüne inanıyorum ve sizi de bu ilkeyi hayata geçirmeye çağırıyorum' ifadesine yürekten katılıyor ve bu tarihi ilkenin gereğini yerine getiriyor olmaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Terör örgütü PKK üyesi bir grup, Abdullah Öcalan'ın çağrısı sonucunda PKK'nın kendisini feshetmesini açıklamasının ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye'nin Dukan ilçesi yakınlarında düzenlenen törenle silah bıraktı. Kendilerini ''Barış ve Demokratik Toplum Grubu'' olarak adlandıran bir grup terör örgütü üyesi silah bırakmaya ilişkin açıklama yaptı. KCK eş sözcüsü Bese Hozat öncülüğünde 30 kişilik PKK'lı grup silahlarını ateşe atarak imha etti.
Kendilerini ''Barış ve Demokratik Toplum Grubu'' olarak adlandıran bir grup terör örgütü üyesi silah bırakmaya ilişkin açıklama yaptı. Grup adına açıklamanın


Türkçesini Bese Hozat, Kürtçesini PKK Merkez Komite üyesi Nedim Seven okudu. Açıklamada, öne çıkan başlıklar şöyle:
"Barış ve Demokratik Toplum sürecinin pratik başarısı için bir iyi niyet ve kararlılık adımı olarak ve bundan sonra özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelemizi, demokratik siyaset ve hukuk yöntemiyle yürütmek amacıyla ve demokratik entegrasyon yasalarının çıkarılması temelinde sizlerin huzurunda silahlarımızı özgür irademizle imha ediyoruz.
Attığımız bu adımın başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm halkımıza, Türkiye ve Orta Doğu halklarına ve tüm insanlığa hayırlı olmasını, barış ve özgürlük getirmesini diliyoruz.
Önder Abdullah Öcalan’ın 'Silahın değil, siyasetin ve toplumsal barışın gücüne inanıyorum ve sizi de bu ilkeyi hayata geçirmeye çağırıyorum' ifadesine yürekten katılıyor ve bu tarihi ilkenin gereğini yerine getiriyor olmaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz.
Biliyoruz şimdiye kadar hiçbir şey kolay, bedelsiz ve mücadelesiz olmadı; tersine her şey her gün ağır bedeller ödeyerek ve dişle-tırnakla mücadele ederek kazanıldı. Elbette bundan sonrası da zorlu bir mücadele ile olacak. Bu gerçeği çok iyi biliyoruz, bu temelde yeni başarılar ve demokratik kazanımlar elde etmek üzere, Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve paradigmasına yürekten inanıyor, kendimize ve yoldaşlar topluluğu olarak kolektif gücümüze güveniyoruz.
Bunlar temelinde halkımızın yaşadığı acının sorumlusu olan tüm bölgesel ve küresel güçleri, halkımızın son derece meşru ve demokratik ulusal haklarına saygı göstermeye, barış ve demokratik çözüm sürecine destek vermeye davet ediyoruz."


NE OLMUŞTU?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan ve DEM Parti heyetinin İmralı Cezaevi’ne ziyaretleriyle ivmelenen süreçte Öcalan, 27 Şubat’ta PKK ve tüm bağlı gruplara ‘silah bırakma’ çağrısı yaptı. Öcalan çağrıda PKK’dan fesih kararı için kongreyi toplamasını istedi: “Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmeli.”
PKK, ilk olarak 1 Nisan’da Öcalan’ın çağrısına uyarak ateşkes ilan ettiğini duyurdu.
Bahçeli, 20 Mart’ta PKK’ya kongresini 4 Mayıs’ta Muş’un Malazgirt ilçesine toplamayı teklif etti. Ardından medyada PKK kongresi için farklı yer ve tarihler ortaya atıldı.
Pervin Buldan ve müteveffa Sırrı Süreyya Önder’den oluşan İmralı heyeti 10 Nisan’da Erdoğan’la Saray’da görüştü, Önder görüşmeden sonra “Çok daha umutluyuz” dedi.
Heyet, 24 Nisan’da da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüştü. DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’e göre ‘görüşmenin en önemli başlığı Öcalan’ın çalışma koşulları‘ydı. Koçyiğit bu konuda ‘bazı gelişmelerin olacağını’ belirtti.
28 Nisan’da açıklama yapan PKK, ‘çağrıda belirtilenlerin yapılabilmesi için kendilerine somut bir şey ulaşmadığını’ öne sürdü.
PKK, 9 Mayıs’ta kongresini topladığını, ‘tarihi kararlar’ alındığını ve bunun kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.



Örgüt, 12 Mayıs’ta da silah bırakma ve fesih kararı aldığını açıkladı.
Öcalan, 9 Temmuz’da da videolu çağrı yaptı ve şunu dedi:
“Varılan aşama yeni adımlarla pratiğe geçmeyi gerekli kılmaktadır. Bu aşamanın ve gerekli adımların da tarihi nitelikte olduğunun önemle belirtilmesi, anlaşılması ve gereklerine bağlı kalınması, yol alınması açısından kaçınılmazdır.
Varlık inkarına dayalı ve ayrı devlet amaçlı PKK hareketi ve dayandığı ulusal kurtuluş savaş stratejisine son verilmiştir. Varlık tanınmış, dolayısıyla ana amaç gerçekleşmiştir.
Sürecin geneli olarak silahların gönüllüce bırakılması ve TBMM’de yetkili ve kanunla kurulması düşünülen kapsamlı komisyon çalışması önemlidir.”

Yorumlar

Haber Arama